Pleje af negle og poter

Negle

Et godt råd til, hvornår det er tid til at klippe neglene, er at lytte efter, når hunden går på et hårdt underlag (fliser, fortov, trægulv el. lign). "Klikker" det, når hunden går, er det på høje tid at klippe neglene. Er hundes negle "krumme" i spidsen, er det også på høje tid at få dem klippet.

Neglene på forpoterne er dem, der slides mindst, og især mindre og mellemstore hunde har ofte svært ved at slide neglene ned. Gør det til en vane at klippe neglene på sådanne hunde ca. hver 14. dag, og gør det på et tidspunkt, hvor hunden er rimelig træt. Hører du til en af de hundeejere, der bader din hund ret ofte, kan du med fordel klippe neglene umiddelbart efter badet - så er neglen nemlig blød og let at klippe i.

Har du en hund med lyse negle, kan du se nerven inde i neglen, og blot du ikke klipper ned i den, gør det ikke ondt på hunden at få klippet negle. Har hunden sorte negle, kan det være sværere at se, hvor meget du skal klippe af. Som en god tommelfingerregel, kommer du dog ikke galt afsted, hvis du nøjes med at klippe den yderste krumme del af neglen. Tag evt. en lille bitte bid ad gangen på den første negl og klip de andre negle tilsvarende.
For at du kan komme godt i gang med negleklipningen, skal du bruge en neglesaks der klipper så knivskarpt og rent, at neglen ikke bliver trykket sammen. Med det rigtige værktøj undgår de den paniske angst mange hunde viser når neglene skal klippes.
En neglesaks skal ligge godt i hånden, og du skal kunne se hvad du laver, så du ikke kommer til at klippe så meget af, at du rammer ind i nerven.

Poter

Poterne kræver ikke den helt store pleje, men et godt råd er at inspicere poterne dagligt for rifter og skidt.
Håret imellem trædepuderne klippes jævnligt, så du undgår at håret filtrer sammen med skidt, og derved danner nogle grimme genstridige knolde, som kan medføre svamp, sår og smerte for din hund. Er du bange for at klippe din hunds poter, kan du altid henvende dig til os og få det gjort – vigtigt er, at det bliver gjort.
Poterne er særligt udsatte i vintermånederne. Det fugtige underlag opbløder trædepuderne, så vejsalt kan trænge ind i småsår og sprækker. Men helt almindelig potepleje kan nedbringe problemet. Brug potevoks hver dag i vintermånederne. Gnid poterne ind i voks hver aften, så det kan nå at trænge ind i løbet af natten.